CLOS MOGADOR

A Gratallops, la passion de René Barbier pour le Grenache, ne va pas l’empêcher de mettre au point un vin spectaculaire n’allant pas tarder à attirer l’attention de Robert Parker. Ce vin, baptisé « Clos Mogador », va rapidement devenir le fanion du Priorat vinicole. Les cépages Carignan, Syrah, Cabernet Sauvignon assemblés au Grenache (des vignes de près de 80 ans dont le rendement ne dépasse guère les 2 dl au m2 !) donnent un vin qui évoque la myrtille, la mûre, la groseille et la prune, un cru qui enthousiasmera Parker jusqu’à la note, rarement atteinte, de 98/100.
 

"" Domaine Clos Mogador" - René Barbier "


 



 

Le Clos Mogador se pare d’une robe profonde rubis sombre. Il développe au nez des senteurs animales dans un premier temps, pour dégager ensuite des notes fermentaires, en gagnant ensuite un fruit superbe.

En bouche, on retrouve également ce fruité intense avec beaucoup d’ampleur et de la gourmandise à revendre ! Les tanins commencent à se « velouter » : faiblement astringents en finale, ils sont parfaitement intégrés. Un très beau vin, plein de promesses mais encore en devenir. C’est pourquoi il est, actuellement, indispensable de le passer quelques heures en carafe, avant dégustation !

Clos Mogador
Vi de Finca Qualificada
Priorat – René Barbier

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Millésime 2008 | Robert Parker : 96/100 points

The red wines begin with the flagship 2008 Clos Mogador. It is made up of 40% Garnacha, 20% Carinena, with the balance Cabernet Sauvignon and Syrah. Dense purple in color, it sports an expansive bouquet of liquid minerality, wood smoke, game, Asian spices, truffle, and blackberry. Opulent on the palate with layered fruit and precision balance, this loaded Priorat provides a drinking window extending from 2013 to 2023.

Rene Barbier was kind enough to open a range of older Clos Mogadors including 1991, 1999, 2001, and 2005. The 2001 and 2005 vintages previously received high ratings worthy of the quality of these great vintages. However, 1991 was a vintage damaged by hail, but this bottle is doing fine with another 10-12 years of life remaining. The 1999 vintage was challenging and this is a relatively light Mogador but still in fine condition. Because of insufficient evidence, the jury is still out on the longevity of the top Priorats but more and more data points keep popping to suggest that 20 and even 30 years is possible.


Millésime 2007 | Robert Parker : 96/100 points

The flagship, the 2007 Clos Mogador is made up of 40% Garnacha, 20% Carinena, 20% Syrah, and 20% Cabernet Sauvignon. It is purple/black-colored with a sensational bouquet of mineral, truffle, espresso, black cherry, blueberry, and licorice. Dense and Reubenesque on the palate, it has great concentration, loads of savory fruit, impeccable balance, and several years of aging potential. Accessible now, this lengthy offering will be at its best from 2013 to 2027. It is one of the stars of the vintage in Priorat.


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